CONSTRUCCIÓ I
Pràctiques Grup 5



Escola La Canaleta
Edifici

L'estructura del nostre edifici està formada per plafons de fusta contralaminada que treballen com a murs de càrrega. Aquests transmeten les forces del forjat al terreny. El forjat també està format per plafons de fusta ja que només ha de sostenir llums de 6 metres com a màxim.
Les obertures o bé es realitzen amb forats directament sobre els plafons quan aquests poden assumir les càrregues que reben, o bé es reforcen amb muntants també de fusta que rigiditzen i estabilitzen el pla que forma la paret quan les obertures són massa grans.
En aquesta imatge es poden observar aquestes dues tipologies d'obertura.
Els panells de fusta són de tipus laminar i encolada amb la disposició perpendicular de les vetes de les fibres, tal com es pot observar en el cantell del forjat d'aquesta imatge. El conjunt del panell és massís, ni de tipus "sandwich" ni formatper costelles tapades pels dos costats. Els panells del forjat tenen un gruix aproximat de 30 cm, mentre que els que formen els murs únicament 15 cm.
Límit del sostre
El límit del forjat de l'edifici segueix tot el perímetre de l'espai calefactat de la planta i només se'n separa en la part de porxo de la barra superior del dibuix.
Es correspon a totes les parts que cobreixen les caixes formades pels panells de fusta verticals que actuen com a murs, i s'extén a la part porxada.
Les llums màximes de 6 metres permeten l'ús del forjat format també per plafons de fusta.


Estructura vertical: murs, llindes
L'edifici segueix un sistema estructural de murs de càrrega de plafons de fusta que per la seva geometria en planta d'arriostren a ells mateixos, donant lloc a caixes rectangulars. Aquest tipus d'estructura dóna lloc a un conjunt molt estable i espaialment defineix de forma molt concreta tot l'aulari, amb un passadís en forma de corredor que el comunica en tota la seva longitud.
Tot l'edifici esta format per un conjunt de barres allargades compostes formalment per aquest sistema estructural murari.
Estructura horitzontal: sostre
El sostre està format pels plafons de fusta massissa, així que es tracta d'un forjat unidireccional i totalment massís, de forma que actuen com a lloses. Tenen un llarg d'uns 6 metres i un gruix d'aproximadament 30 cm

Forats d'escales i doble espai

Sobre una de les barres horitzontals que conformen l'edifici s'aixeca un altre bloc, o caixa d'estructura de plafons de fusta, generant un doble espai respecte a la planta baixa, i quedant com un balcó el passadís de la primera planta.

Deformada
A causa del pes propi i de les càrregues que rep l'edifici la part estructural més deformada és el forjat de la primera planta. Tots dos forjats experimenten una flexió amb la cara inferior traccionada. Les parets que reben les càrregues també sofreixen esforços de flexió amb la cara exterior traccionada.

Baixada de càrregues
El descens de càrregues es transmet des del forjat superior i de la planta primera cap al terra a través dels murs de càrregua de l'edifici. Cada mur rep la meitat de la càrrega. Lògicament les parts estructurals que reben més càrrega són les de la planta inferior. Finalment tota la càrrega es transmet a la sabata correguda que la distribueix uniformement sobre el terreny.

Secció longitudinal

La secció longitudinal del conjunt explica molt bé la idea estructural de l'edifici format per caixes de fusta que donen lloc als espais tipus aula on es troben les classes.
Secció de detall


En aquesta secció de detall es pot observar com els panells que conformen el forjat es recolzen sobre l'estructura de panells verticals que van formant "caixes" rectangulars de forma que així es tanquen donant lloc a un conjunt estable.
En la part dreta es pot veure com els panells es recobreixen per la cara interior i exterior per aïllament tèrmic- que evita els ponts tèrmics generant espais confortables-, i posteriorment pel respectiu revestiment com acabat.
La unió de l'estructura vertical i l'horitzontal es construeix mitjançant el recolzament del forjat sobre el mur.
Fotos de la maqueta 1:20




Representació successiva de l'evolució d'una part de l'edifici des del terreny original fins tenir l'escola acabada:
1) Terreny original
2) Forat pels fonaments
3) Sabata correguda
4) Forjat base de l'edifici
5) Murs de plafons de fusta de la primera planta
6) Forjat de plafons de fusta de la primera planta
7) Murs de plafons de fusta de la segona planta
8) Forjat de plafons de fusta de la segona planta
En la nostra maqueta hem volgut explicar tot el procés constructiu que ha seguit el nostre edifici de forma que s'explica perfectament com és i com es construeix l'estructura, i com les càrregues de l'edifici es transmeten al terreny.
La nostra finalitat era la d'explicar la idea de caixa que segueix l'estructura de l'escola, per aixó hem encarat la maqueta a representar a escala 1:20 el detall de l'espai tipus aula en una de les parts on té dos pisos de forma que l'anàlisi final és més exhaustiu i s'entén el concepte d'aquest tipus d'estructura de caixes juxtaposades i superposades.
Conclusions
L'estructura de panells de fusta contralaminada presenta com a avantatges el fet de tractar-se d'una construcció lleugera i de permetre uns terminis de temps d'execució reduits, en aquest cas es va fer en 30 dies. Al tractar-se de panells prefabricats en taller també es redueix considerablement la quantitat de residus generats a l'obra, i paral·lelament significa també una disminució substancial de les emisions de CO2 de l'edifici, tant pels propis panells com per la lleugera construcció que necessita d'una fonamentació senzilla i una petjada ecològica baixa.
Així doncs, seguint l'estructura que hem descrit que s'adapta perfectament als requeriment funcionals de l'edifici, el resultat final és el d'una escola que planteja un esquema en planta de pinta que afavoreix la bona il·luminació i ventilació de les aules i el passadís, articulat gràcies al sistema de murs de càrrega de panells de fusta contralaminada.